EERO SAARINEN

Architect en ontwerper Eero Saarinen (1910 – 1961) was de zoon van de vooraanstaande Finse architect Eliel Saarinen. Hij emigreerde met zijn ouders op 13-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten. Hij studeerde in eerste instantie beeldhouwen aan deAcadémie de la Grande Chaumière in Parijs en later architectuur aan de universiteit van Yale.

Na zijn studie werkte hij samen met zijn vader in diens architectenbureau. Zijn reputatie als architect die weigerde zich aan vooropgezette ideeën vast te houden, werd in deze periode gevestigd.

Eero Saarinen behaalde zijn eerste successen als meubelontwerper samen met Charles Eames. Zijn samenwerking met Eames resulteerde in een aantal zeer progressieve en prijswinnende meubelontwerpen voor de ‘Organic Design in Home Furnishing’ wedstrijd van het Museum of Modern Art.

Eero Saarinen ontwikkelde een opmerkelijke serie meubels, gebaseerd op kleur, vorm en materiaal. In zijn ontwerpen laat hij zien een man met visie te zijn. Hij gebruikte innovatieve materialen en gebeeldhouwde vormen, echter niet ten koste van praktische toepasbaarheid en gebruiksgemak.

Eero Saaringen heeft naast tal van meubelen ook een aantal gebouwen op zijn naam staan. Waaronder de TWA-terminal op het J.F. Kennedy Airport in New York, dat als een architectonisch meesterwerk wordt beschouwd. In Washington bouwt hij tot aan zijn dood aan het Dulles International Airport.