FRANK LLYOD WRIGHT

Ontwerper en architect Frank Lloyd Wright (1867 – 1959) werd geboren in Wisconsin waarna hij in 1887 naar Chicago trok. Ondanks zijn gebrek aan een architectonische opleiding werd hij aangenomen op het kantoor van Joseph Lyman Silsbee. Na een jaar werd hij aangenomen als bouwkundig tekenaar bij de studio van de bekende architect Louis Henry Sullivan. Na een conflict met Sullivan begon Wright in 1894 voor zichzelf.

De Prairiestijl van Frank Lloyd Wright

In zijn studio in Chicago ontwikkelde hij zijn befaamde prairiestijl. Deze stijl kenmerkt zich door z’n horizontale lijnen, die zo min mogelijk door deuren en ramen onderbroken worden. De term Priariehuis is eigenlijk een uiting van romantische nostalgie. Deze ruime, lage landhuizen met hun karakteristieke, horizontale liniering werden in de voorsteden gebouwd voor mensen die profiteerden van de industriële welvaart.

Naast de talloze woonhuizen ontwierp Wright onder meer kerken en kantoorgebouwen. In al zijn ontwerpen komt zijn stijl duidelijk naar voren. De stijl van Frank Lloyd Wright kenmerkt zich door het gebruik van cirkelvormen en spiralen. Wright wist ten allen tijden harmonie in zijn werk te creëren.

Gedurende de Grote Depressie houdt Wright zich, bij gebrek aan opdrachten, bezig met schrijven. Pas na 1934 begint een nieuwe periode van toenemende productiviteit waarin Wright zich opnieuw vernieuwt en meesterwerken van internationale faam ontwerpt. Het Edjar J. Kaufmannn House, beter bekend als Falling Water is één van zijn bekendste ontwerpen uit die tijd.

Guggenheim New York

Wright ontwierp na de Tweede Wereldoorlog onder andere het Guggenheim Museum in New York. De expositieruimte is een lange, open gang, die spiraalvormig omhoog loopt. Nadelen hiervan zijn dat het ophangen van grote kunstwerken op een gebogen muur lastig is en bezoekers altijd op een hellende vloer staan.