MIES VAN DER ROHE

Ludwig Mies van der Rohe (1886 – 1969) was een Duits-Amerikaanse architect en meubelontwerper. Zijn oeuvre en invloed op de moderne architectuur is vergelijkbaar met dat van ontwerpers als Le Corbusier en Frank Lloyd Wright en is tot op de dag van vandaag nog steeds voelbaar. Zijn carrière is op te delen in een Duitse en Amerikaanse periode.

Duitse periode

Mies van der Rohe trad op 22-jarige leeftijd, na een opleiding tot meubelontwerp, in dienst bij Peter Behrens. Hij leerde het vak van Karl Friedrich en Frank Lloyd Wright. In 1912 raakte Van der Rohe onder de indruk van de Beurs van Berlage. Zo erg zelfs, dat hij het project overnam. Dit leidde echter tot een breuk met Behrens, die niet zo gecharmeerd was van het werk van Berlage.

Van der Rohe ontwikkelde zich al snel tot een revolutionair ontwerper die een substantiële bijdrage leverde aan de architectuur van de twintigste eeuw. Hij werd onder meer aangewezen als projectleider van de Weissenhofsiedlung in Stuttgart. Deze woningbouwtentoonstelling, met bijdragen van onder meer Le Corbussier en Mart Stam, betekende voor het grote publiek de kennismaking met de moderne beweging.

Amerikaanse periode

In 1938 emigreerde Ludwig Mies van der Rohe naar Amerika waar hij benoemd werd tot directeur van het Illinois Institute of Technology. In deze periode ontwikkelde hij de wolkenkrabber, wat voor eeuwig het landschap in de grote steden veranderde. De gevel van een gebouw had niet langer meer een dragende functie, maar werd gedragen door een ‘intern’ geraamte.

In de loop van zijn carrière ontwierp hij diverse gebouwen in Amerika. Maar ook in Duitsland was hij actief. De Neue Staatsgalerie voor Moderne Kunst in Berlijn (1968) doet denken aan het Duitse paviljoen, maar het hoofdgebouwd heeft de glazen wanden die zo kenmerkend zijn voor de Amerikaanse stijl van Van der Rohe.

De stijl van Mies van der Rohe

De stijl van Mies van der Rohe kenmerkt zich door strakke lijnen met knap bedachte constructies en mooi ogende hoekoplossing. Heldere vormen en het veelvuldig gebruik van glas, staal en beton staan bij de ontwerpen van Van der Rohe centraal. Zijn motto was ‘less is more’, een principe die in al zijn ontwerpen naar voren komt. Hij hield van de esthetische visie van zowel het Russische constructivisme als van de puur Nederlandse Stijl groep. Mies van der Rohe gebruikte beide bronnen als inspiratie voor zijn ontwerpen in staal en glas.

Design stoelen van Mies van der Rohe

Ludwig Mies van der Rohe ontwierp niet alleen gebouwen, maar ook een aantal design meubelen. Onder andere de bekende Barcelona stoel en de Brno stoel zijn van z’n hand.