MARTIN VISSER

Martin Visser: verzamelaar en ontwerper
Martin Visser (1922-2009) was een Nederlandse meubelontwerper en kunstverzamelaar. Van jongs af aan ontwierp hij meubels, maar volgde de opleiding waterbouwkunde en werd bouwkundig tekenaar.

Martin Visser’s loopbaan bij de Bijenkorf

De door Martin Visser ontworpen meubelen werden gekocht door de Bijenkorf. Daaropvolgend werd hij aangenomen als verkoper en etaleur. In 1954 werd Martin Visser vervolgens benoemd tot chef-inkoop.

Martin Visser & ’t Spectrum

In 1955 werd Martin Visser hoofdontwerper van meubelfabriek ’t Spectrum te Bergeijk. Hier ontwierp hij talloze tafels, stoelen, kasten en de klassieke Spectrum slaapbank BR 02, waar hij bekend mee werd. De simpele verstelbare slaapbank, die Martin Visser steeds bleef verbeteren, blijft een tijdloze klassieker. De bank past al sinds de jaren ’60 bij elke interieurstijl.

Kunst in het Kröller-Müller

Naast designer was Martin Visser ook kunstverzamelaar. Visser verzamelde al vroeg werk van Cobra en was de ontdekker van Anselm Kiefer en Keith Haring. Hij bezocht jonge, veelbelovende kunstenaars thuis en kocht soms kunststukken van ze. Zo kwam er een begin aan zijn kunstverzameling. Momenteel zijn er maar liefst 400 werken van de Martin Visser verzameling in het Kröller-Müller Museum ondergebracht.