PATRICIA URQUIOLA

Ontwerpster Patricia Urquiola (1961) is één, zo niet de bekendste vrouwelijke ontwerper van deze tijd. “De vraag wat we in het dagelijkse leven nodig hebben, is mijn uitgangspunt voor ieder ontwerp”. Dat geldt voor ieder nieuw item dat Patricia maakt. Haar ontwerpen zijn functioneel, sensueel en stralen warmte en gevoeligheid uit. De modellen zijn veelal geïnspireerd door het dagelijkse leven en de individuele natuur van mensen en zijn een verrijking voor iedere persoonlijke leefruimte.

Patricia Urquiola studeerde architectuur aan het Polytechnische Instituut in Madrid en later in Milaan, waar ze in 1989 afstudeerde. Achille Castiglioni, haar mentor aan de Politechnico di Milano bracht haar passie voor design bij.

In 1990 begon ze bij De Padova waar ze verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Bij De Padova leerde ze ontwerper Vico Magistretti kennen. (De bank Volant die ze in 2007 creëerde voor Moroso is een hommage aan de in dat jaar overleden designer). In 1995 koos ze voor de functie van designmanager bij Studio Lissoni.

Design Studio Urquiola

Na vijf jaar, in 2000, begon ze haar eigen design studio. In ruim 10 jaar tijd heeft ze diverse design meubelen ontworpen voor merken als B&B Italia, Kartell, MDF Italia en Moroso. Ook heeft ze een grote bijdrage geleverd aan de outdoor collectie van B&B Italia. Waar ze onder meer de succesvolle Canasta serie voor ontwierp.

Moroso en Patricia Urquiola

Sinds 1999 ontwerpt Patricia Urquiola voor Moroso een collectie meubels, sofa’s, tafels en zetels, waarvan de stevige geometrische vormen een sterke visuele indruk nalaten. Met de art director van Moroso, Patrizia Moroso, heeft ze een hechte en zeer waardevolle vriendschap opgebouwd. Onlangs mocht Urquiola zelfs het woonhuis van Moroso ontwerpen in Udine. Dit betekende voor Urquiola ook een terugkeer naar de architectuur, haar eerste liefde.