PIERRE PAULIN

“Mijn favoriete ontwerp is dat wat nog gemaakt moet worden, hetzij door mij, hetzij door de toekomstige generatie”

Wie kent niet de moderne klassiekers van Pierre Paulin zoals de Ribbon Chair, Orange Slice, Tongue, Butterfly en Mushroom. De wereldwijd prijswinnende ontwerpen van Paulin blijken keer op keer weer ware kunstwerken. Ze dagen uit. Ze inspireren. Maar bovenal zijn het meubelstukken waar in gezeten kan worden. Niet vorm om de vorm, maar toegepast ontwerp.

Pierre Paulin (1927 – 2009) studeerde beeldhouwen, maar moest deze droom opgeven toen hij gewond raakte aan zijn arm. Hij besloot daarna industrieel ontwerper te worden. En met succes. Vanaf midden jaren ’50 begon Paulin met het ontwerpen van stoelen voor onder andere het Nederlandse design merk Artifort. Met de design klassieker Ribbon Chair won hij in 1969 de American Industrial Design Award.

Designklassiekers van Pierre Paulin

Naast de Ribbon Chair hebben de Artifort Tongue Chair en de modellen 437 en 545 iconische status verworven. Het Centre Pompidou te Parijs heeft een permanente tentoonstelling van al zijn meubelontwerpen. Andere musea – waaronder het Museum of Modern Art in New York – tonen zijn beroemdste meubelontwerpen in de designcollectie.

Design klassiekers van Pierre Paulin bij CILO

Bij CILO vindt u onder andere de design klassieker Artifort Orange Slice en Artifort Ribbon Chair van de beroemde Franse designer Pierre Paulin.

Modern versus Pop-art

Pierre Paulin beschouwde zichzelf voornamelijk als erfgenaam van de modernisten. Echter, tot ergernis van de ontwerper,  associeert men de ontwerpen van Paulin met de jaren ’60 en ’70. Niet heel vreemd als je je bedenkt dat zijn ontwerpen een vloeiende en sensuele elegantie bezitten en vaak felgekleurd zijn.

Meer dan meubelen

Pierre Paulin heeft zich gedurende zijn leven gewijd aan diverse vormgevingsprojecten. Hij ontwierp onder meer het Franse paviljoen voor de Expo ’70 in Tokio en in 1971 werd Paulin gevraagd om de privé-vertrekken van het presidentiele paleis in Parijs opnieuw in te richten. Daarnaast was hij ook verantwoordelijk voor de styling van de passagiersruimten in de vliegtuigen van Air France.