VERNER PANTON

Verner Panton (1926 – 1998) was een vooraanstaande architect en ontwerper. Panton wordt gezien als één van de meest invloedrijkste meubel- en interieurvormgevers van de 20ste eeuw.

Ontwerper Verner Panton genoot een opleiding bij de bekende Deense meubelontwerper en architect Arne Jacobsen (bekend van onder meer de wereldberoemde Egg en Swan Chair). In 1955 begon hij zijn eigen architecten- en designbureau.

Verner Panton staat bekend om zijn innovatieve en futuristische ontwerpen. In zijn werk wist hij op onnavolgbare wijze de geest van de jaren ’60 te vangen. Met zijn plastic en glasvezel meubelen, veelal in felle kleuren, behoorde Panton samen met onder meer Eero Saarinen en het echtpaar Charles & Ray Eames tot het zogenoemde organische tijdperk. In tegenstelling tot de meeste Europese vormgevers was hij een groot voorstander van industrieel design.

Panton Chair

Wellicht het bekendste ontwerp uit het oevre van Panton is de Panton Chair, ontwikkelt in samenwerking met het design merk Vitra. Directe inspiratiebron voor de stoel lijkt de Zigzag stoel van Gerrit Rietveld uit 1932. Bij het vergelijken van de schetstekeningen van de Zigzag stoel en de Panton lijkt er eenzelfde gedachtegang gevolgd te zijn: beide ontwerpers hadden de bedoeling om een stoel uit één stuk te ontwerpen. Panton heeft zelf echter altijd ontkend door de stoel van Rietveld te zijn beïnvloed en beweert dat hij op het moment van het ontwerpen van de Panton stoel niet bekend was met de Zigzag.

De Panton Chair ging in 1967 in productie en is tot op de dag van vandaag nog steeds een bestseller. Met recht een designklassieker.

Design meubelen van Verner Panton bij CILO

Bij CILO mogen de prachtige design klassiekers van Verner Panton uiteraard niet ontbreken in de collectie. U vindt bij ons de uitgebreide collectie van Vitra, inclusief de wereldberoemde Panton Chair.