GERARD VAN DEN BERG

Gerard van den Berg (1947) is een gerenommeerd ontwerper die mondiaal zijn sporen heeft verdiend. De designer staat bekend om zijn tijdloze vormgeving en het gebruik van eerlijke materialen. “In mijn ontwerpen ga ik altijd uit van simpele, natuurlijke lijnen. Ik hou van puur en basic. Niet vormpje op vormpje stapelen, niet te veel overbodige decoratie.”

Spraakmakend design

Gerard van den Berg groeide op als zoon van een meubelfabrikant. Toch uitte hij zijn artistieke talenten in eerste instantie met een opleiding als kunstschilder. Later studeerde hij aan de MTS in Rotterdam Meubelfabricage.

“Ik heb het ambacht technisch perfect leren uitoefenen. Onder leiding van buitengewoon ervaren vakmensen heb ik leren schaven en sleutelen aan modellen, en alle mogelijke materialen en productietechnieken moeten uitproberen. Daardoor weet ik heel goed hoe mensen zitten en hoe een zitmeubel moet worden gemaakt. Mijn technische kennis vormt een wezenlijke bijdrage aan mijn artistieke creativiteit.”

Als designer begon Gerard van den Berg in het bedrijf van zijn vader. Tot 1990 was hij vervolgens samen met zijn broer Ton van den Berg de initiatiefnemer van het bedrijf Montis, dat talloze spraakmakende modellen produceerde.

Oprichter design merk Label

Sinds 1990 werkt van den Berg als zelfstandig ontwerper. Zijn ontwerpen, in hoofdzaak zitmeubelen, worden gekenmerkt door hun eenvoud en veelzijdigheid. Vandaag de dag is hij directeur van het door hem opgerichte designmerk Label. Label staat voor Dutch Design pur sang: no-nonsense meubelen met een eigen identiteit en karakter. Meubelen die vooral lekker zitten en met liefde zijn ontworpen.

Gerard van den Berg in de prijzen

Gerard van den Berg ontving meerdere prestigieuze prijzen, waaronder de Kho Liang Le Prijs (1984), de Mobilia vernieuwingsprijs (1990), de prijs voor Binnenhuisarchitectuur (1991) en de prijs voor de beste Nederlandse meubelontwerper (1984 en 1997).