HELLA JONGERIUS

Ontwerpster Hella Jongerius (1963) studeerde vormgeving aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Al snel verwierf zij internationale naamsbekendheid door samen te werken met het Nederlandse Designlabel Droog Design. In 2000 startte Hella Jongerius haar eigen bureau: Designstudio JongeriusLab in Rotterdam, waar ze veel van haar eigen ontwerpen – vooral servies, vazen, textiel en meubelen – ook zelf produceert en verkoopt.

Haar design werken vallen vaak in het grensgebied van design en handwerk, van kunst en techniek. Hella Jongerius werkt onder meer voor het designmerk Vitra.

Hella Jongerius imperfectie zorgt voor karakter

Ontwerpster Hella Jongerius zal de laatste zijn om te ontkennen dat de industriële revolutie de mens veel gebracht heeft. Maar zij vindt ook dat er veel verloren is gegaan, zoals een zekere imperfectie die objecten nét dat extra tikkeltje karakter geeft.

“Ik houd van kleine afwijkingen, die een zekere verwondering oproepen.” Dat blijkt bijvoorbeeld uit Hella Jongerius’ B-set, een porseleinen servies, waarvan geen stuk precies gelijk is aan de ander. En je ziet het terug in haar Soft Urn, een rubberen vaas die ze met opzet luchtbellen heeft meegegeven, zodat het lijkt alsof de mal niet goed is afgesloten. Tijdens het productieproces heeft Hella Jongerius er met de neus bovenop gestaan om te voorkomen dat de mallen per ongeluk niet toch luchtdicht werden gegoten.

Extra dimensie: de creaties van Hella Jongerius

Imperfectie die is geëvolueerd tot ambachtelijkheid, gekoppeld aan actualiteit. Het zijn belangrijke stukken van dezelfde puzzel. Neem Hella Jongerius’ zo succesvolle Polder Sofa voor Vitra. De bank wijkt af van alles wat ‘bekend’ is en daar verbaast zij zich hogelijk over: “Ik heb gespeeld met de afmetingen van de kussens: ze hebben allemaal een afwijkende maat. En ik heb verschillende stoffen gebruikt in verschillende nuances van dezelfde kleur. Dan denk je: dat zal toch wel eens eerder gebeurd, maar niet dus. Details zijn ook cruciaal. Zo heb ik de knopen een specifiek gaatjespatroon gegeven en ze vervolgens vastgemaakt met een touwtje dat dwars door het kussen loopt en aan de achterkant gewoon loshangt.” Dergelijke details geven de objecten van Hella Jongerius een extra laag, zodat er in het grote geheel nog van alles te ontdekken valt.

Actualiteit en intuïtie

Hella Jongerius mag dan geen televisie kijken (“leidt alleen maar af”), aan inspiratie heeft ze geen gebrek. Haar blikveld is onbeperkt, omdat ze veel online is. Ook struint Hella Jongerius graag tweedehands winkeltjes af. En ze is regelmatig te vinden in de archieven van musea, omdat juist daar de imperfectie en het ambachtelijke nog te vinden is. “Handgemaakte potten en pannen van koperslagers uit voorbije eeuwen bijvoorbeeld, daar kan ik heel gefascineerd door raken. Vooral omdat de tijd waarin het gemaakt is zo tastbaar is.”

Dat laatste is cruciaal in het werk van designer Hella Jongerius. Het vertalen van ‘de geest van de tijd’ is voor Hella Jongerius iets intuïtiefs, zoals ook – zoals zij het noemt – het stapelen van ingrediënten gebeurt met Fingerspitzengefühl. “Ik zie mijn ontwerpen als een bouwwerk, dat ik probeer te verrijken met verschillende lagen. Pas als ik daarin geslaagd ben, durf ik het in de wereld te zetten.

Design meubelen van Hella Jongerius bij CILO

Bij CILO vindt u de prachtige Polder Sofa van Hella Jongerius voor Vitra. Verkrijgbaar in vijf kleurstellingen en met eindeloos veel mogelijkheden.