ARNE JACOBSEN

Arne Jacobsen (1902 – 1971) was een Deense architect en ontwerper. Hij was in eerste instantie opgeleid als metselaar, maar studeerde in 1927 af aan de Kunstacademie in Kopenhagen. In 1927 trad Arne Jacobsen in dienst bij het architectenbureau van Paul Holsoe. Drie jaar later, in 1930 begon hij voor zichzelf. De hoofdactiviteit van Arne Jacobsen bestond uit het ontwerpen van gebouwen. Bekende voorbeelden zijn het Bellevue theater en de Deense Nationale Bank in Kopenhangen. Arne Jacobsen was daarnaast ook actief in het ontwerpen van bestek, behang, stoffen en meubilair.

Meester in afwerking en detaillering

Arne Jacobsen staat bekendom zijn ultieme functionele ontwerpen die getuigen van een tijdloze poëzie. Natuurlijke proportie, orde en ritme kenmerken de ontwerpstijl van de Deense ontwerper. Samen met Mies van der Rohe en Le Corbusier heeft Arne Jacobsen de weg naar het functionalisme uitgestippeld, de stijl die in de naoorlogse decennia haar hoogtepunt vond en nog steeds navolging geniet. Arne Jacobsen onderscheidde zich van zijn medemodernisten door zijn meesterschap in afwerking en detaillering.

Kleine details en grote ontwerpen

Voor Arne Jacobsen waren kleine details net zo belangrijk als grote lijnen. Het liefst herschiep hij de wereld helemaal opnieuw. Als een bezetene wierp Arne Jacobsen zich gelijktijdig op serviezen, flatgebouwen en deurknoppen. Een ander verschil met zijn medemodernisten is zijn meesterschap om met licht om te gaan.

Designklassiekers van Arne Jacobsen

Arne Jacobsen is voornamelijk bekend geworden om zijn stoel The Ant, die hem instant fame bezorgde. Het was zijn eerste lichtgewicht stoel waarvan de leuning en de zitting uit een stuk hout bestaat. In de carrièra van Arne Jacobsen volgde daaropvolgend de bekende Butterfly Chair, de Swan Chair en The Egg Chair.