WILLEM VAN AST

Willem van Ast (1945) groeide op in de prachtige Achterhoek. Als zoon van een meubelfabrikant voelde hij zich al op jonge leeftijd verbonden met het meubelambacht en de meubelproductie. Na een technische opleiding aan het Hout en Meubilerings College in Rotterdam, trad hij in 1967 in dienst bij Arco, zijn vaders bedrijf.

In die tijd was Arco gespecialiseerd in klassieke kleinmeubelen. Van Ast had de eindverantwoording over de collectie en hij hield zich bezig met de vormgeving van nieuwe producten. In 1972 werd hij directeur en in de loop van de jaren zeventig introduceerde hij de heldere, moderne vormgeving waarmee Arco groot is geworden. Hij zocht samenwerking met ontwerpers zoals Arnold Merckx, Charles Marks en Burkhard Vogtherr, maar ontwierp ook zelf talloze meubels voor de collectie.

Arco jubileum

In 2005 vierde Arco haar 100-jarig bestaan met het ‘Arco 12’-project, een eerste aanzet van Willem van Ast om relaties op te bouwen met jong designtalent. Van Ast vertelt hierover: “Ik ben meer geïnteresseerd in de toekomst dan in het verleden. Daarom heb ik ook besloten ons honderdjarig bestaan te vieren met de vraag aan twaalf Nederlandse ontwerpers, de meesten van hen bekend, om op hun persoonlijke manier over de toekomst van Arco na te denken. En ze zijn met heel uitdagende voorstellen gekomen.” Dit bijzonder succesvolle jubileumproject heeft ondermeer geleid tot een vruchtbare samenwerking tussen Arco en jonge ontwerpers als Ineke Hans en Bertjan Pot. Willem van Ast heeft met zijn uitgesproken ondernemersvisie en grote liefde voor het meubelmakersvak, Arco gemaakt tot wat het nu is: een stabiel en succesvol Nederlands meubelmerk met een toonaangevende positie in het topsegment van de markt.

Arco en awards

De prachtige design meubelen van Arco zijn onderscheiden met onder meer der Roter Punkt, de I.F. Award voor goede industriële vormgeving, de ION goed ontwerp erkenning en met de Nederlandse Designprijs in de categorie Interieurproduct. Voor zijn ontwerpen heeft Willem van Ast meerdere prijzen en erkenningen gekregen.

Arco meubelen bij CILO

Bij CILO vindt u – sfeervol gepresenteerd – de hoogwaardige collectie meubelen van Arco. De ontwerpen van onder meer Burkhardt Vogtherr, Bertjan Pot en natuurlijk Willem van Ast zijn met liefde en passie voor het vak gemaakt, en dat is te zien.